"Dorsvloer vol confetti"
Franca Treur werd in 1979 geboren, groeide op in Meliskerke en woont thans in Amsterdam.
Treur bracht haar jeugd door temidden van de koeien en landerijen op een boerderij op het Walcherse platteland. Na haar middelbareschooltijd verhuisde ze naar de randstad waar ze aan de Universiteit Leiden Nederlands en literatuurwetenschap studeerde.
Tegenwoordig schrijft Treur als freelance journalist onder meer voor nrc.next en NRC Handelsblad.
Treur won in 2006 met "Maak iets van je leven! Maar wat?" een essaywedstrijd die uitgeschreven werd door Contrast Magazine en nrc.next met het thema Macht en onmacht.
"Dorsvloer vol confetti" is haar eerste roman en het is een boek dat de aandacht verdient;
de roman heeft al vele lovende recensies ontvangen. Het Parool: ‘Veel Hollandser, of misschien moeten we zeggen Zeeuwser, kun je het niet krijgen. Treur roept in prachtig neergezette scènes - dat is met de beeldende implicaties van dit woord hier het juiste woord - de wereld op van een meisje dat in een strenggelovig boerengezin in Zeeland opgroeit. Het woord strenggelovig schrikt misschien af, maar Treur weet het in werkelijkheid allemaal heel licht en warm en zelfs vrolijk te houden. Een boek boordevol informatie over een wijze van leven, met prettige beschrijvingen en uitdrukkingen. (Arie Storm)
Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.
Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf?
De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland.
Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij.
Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang.
Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen.
Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie.
Franca Treur wordt geïnterviewd door Jan van Blarikom.
|